URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Sommereik (Quercus robur)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Quercus robur L.

SYNONYMER

Qurecus pedunculata Ehrh.
Quercus pubescens Willd.

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Bøkefamilien (Fagaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Sommereik er et stort, praktfullt tre som tilhører bøkefamilien (Fagaceae). Det har en tykk, solid stamme og en stor og sterkt forgrenet krone. Blir opptil 20 meter høy. Den til å begynne med jevne barken blir med tiden sterkt furet. Lappflikete, mørkegrønne blader med lysere farge på undersiden. Bladene er kortskaftede. Nøttene, fruktene, henger i lange stilker fra grenene. Den langskaftede frukten er en enfrøet nøtt, den velkjente eikenøtten, som sitter i en forvedet skål nederst. Blomstringstid mai-juni.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid mai-juni.

UTBREDELSE
Nokså vanlig i skog og bakker på Østlandet nord til Ringsaker, på Sørlandet og på Vestlandet nord til Edøy. Eiken er ofte dyrket.

INNSAMLING
Barken og eikenøttene samles inn. Man samler jevn bark fra stammen og grenene på unge (ca. 10 år gamle), felte trær. Med tiltagende alder mister barken mer og mer garvestoff. De innsamlede eikenøttene befris for skålene, tørkes og skrelles.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Cortex, Semen Quercus (syn. Glandes Quercus ex Corticatae), eikebark og eikenøtter. Den fortsatt glinsende, glatte og brune barken, som er sølvaktig på utsiden (den såkalte speilbarken) er av spesiell høy kvalitet.
Den lukter garvestoff og har en sterkt snerpende smak.

INNHOLDSSTOFFER
Først og fremst garvestoffer, harpiks og flavonfargestoffer.
BARKEN på alle trærne til arten Quercus er svært rik på tanniner (opptil 20 prosent), blant annet den enestående kvercetinsyren. Eikenøtten inneholder også stivelse, fet olje og andre stoffer.

EGENSKAPER OG VIRKNING
Disse tanninene er sammentrekkende, det vil si at de virker uttørrende på betente slimhinner og framskynder eller koagulerer proteinene (eggehvitestoffene) i animalsk vev. Dette er en vesentlig grunn til bruken av tanninene: De garver dyrehud til lær.
Tanniner (garvesyre) er de mest aktive sammentrekkende virkestoffene man kjenner. Når de brukes i behandling av betent vev, tørker det og strammes opp umiddelbart, mens det langsomt erstattes av friskt vev. Tanniner har også betennelsesdempende og smertelindrende effekt, og leger små overflatesår (blodstoppende effekt).

EIKENØTTER inneholder også tanninner, i tillegg til sukker (karbohydrater) og 
lipider (fett) med høy biologisk verdi. De er sammentrekkende, og er ideelle i kosten ved gastroenteritt (mage-tarmkatarr) forårsaket av diaré, spesielt hos barn.

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER
BARKEN hos sommereik og steineik (quercus ilex) brukes utvortes som avkok (1), (hvis det tas oralt, er det ikke giftig, men kan gi brekninger), og har mange indikasjoner som viser at det har god helbredende effekt, spesielt hos barn.

 • Stomatitt (betennelse i munnhulen) og faryngitt (betennelse i svelget). Ved betennelse i slimhinnene i munnen og halsen brukes det som munnvann til skylling og gurgling flere ganger om dagen. Dette demper kløe og stikking, i tillegg til at det virker bakteriedrepende og sårhelende.
 • Gingivitt, periodontitt. Ved alle tilfeller av betennelser i tannkjøttet hjelper det å skylle tannkjøttet. Det kan stabilisere tennene, som begynner å bevege seg på grunn av betennelsen i tannkjøttet, og vevet stabiliserer og fester tennene til kjevebenet.
 • Konjunktivitt (betennelse i øyets bindehinne), og blefaritt (betennelse i øyelokket). Skyll øyet, eller legg på en kompress med avkok hver fjerde time. Det har gitt svært gode resultater ved irritert eller allergisk konjunktivitt og også sti.
 • Neseblødning. Skyll nesen eller fukt en tampong. Her anbefales en kombinasjon med tepperot.
 • Forfrysninger. Hånd- og fotbad i 15 minuter tre ganger daglig, med varmt avkok av barke på eik eller steineik. Det hjelper for rød og kløende hud.
 • Hemorroider og anale fissurer (rifter). Det lindrer betennelser i endetarmsområdet og stanser små blødninger som ofte er en følge av disse lidelsene, og leger smertefulle anale sår. Her er behandlingen varmt sittebad i 15 minutter én eller to ganger daglig, i tillegg til tarmskylling.
 • Sår hud og eksem. Behandlet med bomullskompress fuktet med avkok, vil det tørre ut huden, dempe betennelse og hele huden.
 • Sårdannelse og sår som har vanskelig for å gro, inkludert såre åreknuter på grunn av dårlig blodsirkulasjon i bena. Legg på kompress fuktet med avkok og skift den hver fjerde time.
 • Revmatiske smerter. Omslag eller varme kompresser med avkok av eikebark har betennelsesdempende og anti-revmatisk effekt. De lindrer muskel- og leddsmerter i nakke, rygg og lendeområdet i tillegg til hofter og ben. Hos mennesker som lider av revmatisme eller artrose (slitasje i leddene) vil smertene kunne lindres med omslag med eiketrebark.

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Munn- og tannsykdommer. Øyesykdommer. Anale og rektale sykdommer. Hudsykdommer.

TILBEREDELSE OG BRUK

Utvortes bruk

vg01
1. Avkok med 60-80 g (ca. fire fulle spiseskjeer) malt bark fra sommereik eller steineik per liter vann, la det småkoke i ti minutter før du siler og påfører det på det vonde området ved én av følgende metoder:

 • Skylling og gurgling (til lidelser i munn og hals).
 • Vaginal skylling.
 • Sittebad og tarmskylling (til endetarmområdet).
 • Hånd- og fotbad (til forfrysninger). 
Omslag og varme kompresser (til vonde muskler eller ledd).
 • Kompresser, dypp en bomull- eller gasklut og vask problemområdet hver fjerde time (ved hudproblemer).
 • Øyeskylling eller nesetamponger.

vg01
Vask bort den gule hudfargen
Den gule hudfargen som kommer etter utvortes bruk av eiketreprodukter skyldes virkningen av tanninene. Gnir du huden med sitronsaft, vil fargen forsvinne.

OMTALE AV SOMMEREIK
Betennelsesdempende og sammentrekkende

Bruk
Barken anvendes som legemiddel og i garveindustrien. Avkok av barkedrogen er blitt brukt mot kroniske slimhinnebetennelser i fordøyelseskanalen og ved diaré. Utvortes er den blitt anvendt som badetilsetning og spylinger ved frostskader, mot fotsvette, hemorroider, åreforkalkning, ved kvinnesykdommer og barnesykdommer (rakitt), samt for å påskynde legning av sår.

Andre opplysninger
De såkalte galleeplene (Gallae), som brukes som legemiddel, kommer fra galleeiken (Quercus infectoria Olivier), som finnes i Lilleasia. Halvparten av galleeplene inneholder taonin og anvendes til garvestoffremstilling. Galleeplene dannes ved at en veps (galleveps) legger eggene i eikebladet. Det vokser da ut en galle som omgir larvene som et beskyttende hus.

GASTRONOMI
De små eikenøttene er delikate for dem som ikke må ha raffinert og kunstnerisk tilberedt gourmetmat. Eikenøttene har i flere hundre år vært basisføde for mennesker med store fysiske anstrengelser, som for eksempel baskerne. Noen steder finnes en type søt eikenøtt, som til og med smaker bedre enn kastanjer, og som også kan spises ristet.

ADVARSEL
Man må ikke samle eikebark fra trær i sterk vekst, da trærne da kan skades.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.