URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Sommersar (Satureja hortensis)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Satureja hortensis L.

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Leppeblomstfamilien (Lamiaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Denne ettårige planten, som tilhører leppeblomstfamilien (Lamiaceae), har forvedet rot og en 15-30 cm høy, buskaktig forgrenet og forvedet stengel nederst. Stengelen er forsynt med grove hår. Bladene er små, smalt lansettlignende og punktert med kjertler på begge sider. Blomstene er hvite eller rosa, av og til går de over i fiolett. Frukten er en firedelt spaltefrukt. Blomstringstid juni-september. Hele planten har en sterk aromatisk duft. De nektarrike blomstene er et utmerket bifor.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid juni-september.

UTBREDELSE

DYRKING
Sar er opprinnelig hjemmehørende i Middelhavsområdet. Tørr, næringsrik hagejord på solvarme steder egner seg for dyrking av sar. Man dyrker to underarter: Ettårig sar, som har glissent bladverk og vintersar, med tette blad. Hos vintersar er bladene brede og blomstene sitter i et aks. Den ettårige sonen sås direkte på voksestedet, mens den flerårige dyrkes i drivbenk eller formeres ved deling. Sar angripes ofte av sopp.

INNSAMLING
Den blomstrende planten skjæres, men ikke for dypt nede på stengelen, slik at planten kan utvikle seg videre og ny innhøsting foregå om høsten. Materialet legges i et tynt lag og tørkes hurtig ved 35’C, og uten å vendes. Den tørre drogen oppbevares i tette krukker godt beskyttet mot lys og fuktighet.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Herba Saturejae, sar.
Drogen lukter og smaker som krydder.

INNHOLD
Garvestoffer, eterisk olje (hovedbestanddeler carvacrol, cymol, fenoler og fenoleter), sukker og andre stoffer.

OMTALE AV SOMMERSAR
Bruk
Drogen benyttes først og fremst til utvinning av eteriske oljer, men den er også brukt mot diaré, for mye luft, tarmparasitter og forsinket menstruasjon.
I husholdningen brukes urten som krydder til retter som kan forårsake luftsmerter (for eksempel bønner, erter, kål). Sar brukes også i korkfremstilling.

Insektmiddel
Den gjennomtrengende lukten holder insekter borte.

Andre opplysninger
Leppeblomstfamilien og skjermblomstfamilien har mange arter som brukes til fremstilling av eteriske oljer i legemiddelproduksjonen, for eksempel lavendel, timian, peppermynte, sitronmelisse, salvie, isop, anis, koriander, persille og karve.

LITTERATUR
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.