URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Spirulina (Arthrospira spp.)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Arthrospira platensis

og

Arthrospira maxima

Synonymer
Spirulina maxima (Set.-Gard.) Geitler

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Phormidiaceae

BOTANISK BESKRIVELSE
Encellet mikroalge i Cyanophycea-familien (blå-grønn bakterie/alge), spiralformet. Størrelsen varierer fra 0,1 / 0,3 mm.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Hele bakterien/algen.

INNHOLDSSTOFFER
På grunn av det høye næringsinnholdet, har sammensetningen i denne algen vært gjenstand for noen enestående forskningsprosjekter i løpet av de siste få årene. I tillegg til klorofyll, som finnes i alle alger, inneholder spirulina:

  • Proteiner. Det er en av de største naturlige proteinkildene (opptil 70 % av vekten, mens soya har 35 %, og kjøtt 20 %). Proteinet i spinilina er fullverdig, og har stor biologisk verdi, siden det inneholder alle de åtte essensielle aminosyrene (som kroppen ikke danner selv) i optimale forhold, i tillegg til de andre ikke-fullverdige aminosyrene.
  • Lipider (fett: 8 % av vekten), hovedsakelig umettede fettsyrer som linolen, og spesielt gamma-linolen-syrer. Spirulina er den veksten i planteriket som har høyest andel av stoffer med stor verdi i behandlingen av arteriosklerose (åreforkalkning).
  • Sukker eller karbohydrater (18 %), blant dem er en uvanlig sukkertype, rhamnose, som øker omdannelsen av glukose, og har god effekt på diabetes.
  • Vitamin A, B-gruppen, E og H (biotin). Innholdet av vitamin B12 er uvanlig høyt, og høyere enn i lever hos pattedyr, noe som gjør spirulina til et viktig kosttilskudd for de som følger en streng vegetarisk diett, og som unngår egg, melk og meieriprodukter. Faktisk er det ikke algen som inneholder vitaminet, men en type bakterie som vanligvis følger den.
  • Flere mineraler og sporstoffer. Spirulina er spesielt rik på jern; 5,3 mg per 100 g spiselig produkt (kjøtt inneholder 2-3 mg per 100 g, og lever 11 mg).

EGENSKAPER OG VIRKNING

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER
På grunn av næringsverdien, har spirulina god effekt på mange sykdommer og lidelser (1);

  • Slankekurer. På grunn av den relativt beskjedne mengden kalorier (360 g kalorier per 100 g) i tillegg til høyt protein- og vitamininnhold, er spirulina et ypperlig tilskudd ved slankekurer. Den opprettholder næringsbalansen i lavkaloridietter så man unngår slapphet og tretthet på grunn av for lite næringsstoffer. I tillegg inneholder den fenylanin, en essensiell aminosyre som forekommer i spesielt store mengder i spirulina, og som forskning har påvist demper sultfølelsen.
  • Sykdommer som krever streng diett, som diabetes, hepatitt (leverbetennelse), eller pankreatitt (betennelse i bukspyttkjertelen), hvor risikoen for underernæring er stor.
  • Anemi (blodmangel). På grunn av det høye innholdet av jern og essensielle aminosyrer, virker den positivt på syntesen av hemoglobin, som er en viktig bestanddel i de røde blodlegemene. Den anbefales under graviditet.
  • Underernæring, rekonvalesens og fysisk utmattelse. Den virker revitaliserende og generelt styrkende på kroppen.
  • Arteriosklerose (åreforkalkning) og komplikasjoner forbundet med det. Angina pectoris, hjerteinfarkt, utilstrekkelig arteriell blodtilførsel, som vanligvis rammer bena. Den gode effekten av spirulina skyldes innholdet av umettede fettsyrer, som linol og gamma-linolen-syrer.

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Utmattelse og asteni (styrkende behandling). Stoffskiftesykdommer. Sykdommer i lever og galleblære. Sykdommer i arteriene.

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

vg01
1. Kapsler på 400 mg til 1 g spirulinapulver. Dette er en normal dose. Ta 3-12 kapsler tre ganger daglig. I slankedietter bør kapslene tas en halvtime før måltid.

OMTALE AV SPIRULINA
Små cyanobakterier (tidligere alger) med betydelige medisinske og ernæringsmessige egenskaper.

Den mest vanlige varianten av spirulina, arthrospira maxima (tidligere spirulina maxima), kommer opprinnelig fra saltsjøene på slettene i Mexico, som Totalcingo- og Texcoco-sjøene. Disse sjøene har en høy konsentrasjon av sodium bikarbonat og andre kalium- og magnesiumsalter, i tillegg til mineraler som selen, som bryter ned forurensning i vannet.
Et omfattende nettverk av kanaler er nylig oppdaget rundt disse meksikanske sjøene, ment for dyrking av spirulina og bygd av aztekerne for mer enn 500 år siden. De utnyttet plantens egenskaper lenge før den var oppdaget og studert under mikroskop, og lenge før moderne medisin hadde oppdaget hvor enestående sammensetningen i denne urten var.

Produksjon av spirulina
For å lage spirulinapulver, blir vannet hvor algene vokser, filtrert og deretter omdannet til pulver ved en temperatur på 709 C. Det er pulver som er den vanligste formen, som kapsler og tabletter også lages av. 
Aztekerne og andre som levde nær sjøene hvor spirulina vokser, soltørket den før bruk.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.