URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Spisskummen (Cuminum cyminum)

LOKALNAVN
Spisskum, spisskarve

VITENSKAPELIG NAVN
Cuminum cyminum L., 1753

SYNONYMER

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
Engelsk: Cumin, Cummin
Dansk: Spidskommen

Tysk: Kreuzkümmel, Kumin, Cumin
Spansk: Comino
Russisk: Зира́, Зэра, Римский тмин, Кмин, Кмин тминовый, Кумин, Каммун
Finsk: Roomankumina
Svensk: Spiskummin

Fransk: Cumin

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Skjermplantefamilien (Apiáceae), tidligere [Umbelliferae]

BOTANISK BESKRIVELSE
Ettårig urt i skjermplantefamilien, som blir opptil 50 cm høy, med svært fine blader. Frøene, 5-6 mm lange, sitter ytterst på skjermen og er hårete med markerte striper.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Fruktene.

INNHOLDSSTOFFER
Spisskummen inneholder 10 % flyktig olje og en eterisk olje hvor det viktigste virkestoffet er cuminaldehyd eller cuminal.

EGENSKAPER OG VIRKNING
Oljen virker appetittvekkende, fordøyelsesfremmende og eliminerer tarmgass (karminativ) (1, 2, 3).
Spisskummen virker også mildt melkedrivende hos ammende kvinner (1, 2, 3).

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Sykdommer i fordøyelsessystemet (det totale). Sykdommer i de kvinnelige kjønnsorganene.

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

vg01

1. Uttrekk med 2 g av hele eller lett malte trø (tuppen på en teskje) per kopp vann. Drikk én kopp etter lunsj, en ny etter middag. Spedbarn kan få 2-3 spiseskjeer uttrekk etter hvert måltid.

vg01
2. Pulver. Den anbefalte dosen er 1 g etter hvert måltid, blandet i vann eller melk.

vg01

3. Essens. Ta 1-3 dråper 3 ganger daglig.

OMTALE AV SPISSKUMMEN
Styrker fordøyelsesorganene

Spisskummen ble brukt som krydder og medisin allerede av de gamle egypterne, som konserverte frøene og la dem i gravene. Senere har frøene blitt erstattet av karve, som har samme egenskaper, men mildere smak. Men spisskummen er fortsatt ypperlig som medisin og krydder.

GASTRONOMI
Spisskummen strødd på salaten gir en deilig duft, og kan tilfredsstille den mest kresne gane.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.