URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Stanksopp (Phallus impudicus)

LOKALNAVN
Liksopp, åtselsopp

VITENSKAPELIG NAVN

Phallus impudicus L.

SYNONYMER

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

Svensk: Liksvamp, stinksvamp

banner_bg_1

NAVN
Det latinske slektsnavnet Phallus betyr det mannlige kjønnslem og artsnavnet impudicus betyr skamløs. Navnet stanksopp gir seg selv!

FAMILIE
Stanksopp (Phallaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Når soppen kommer til syne, ligner den et hvitt hønseegg. Ferdig utviklet blir soppen 15-20 cm høy. Soppens form har et karakteristisk fallospreg.

UTBREDELSE
På feitjord i lunder, i parker, hager, hundegårder og på kirkegårder. Vokser i et bredt belte langs kysten fra Oslo-trakten til Trøndelag. Den er ikke sjelden.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER

INNHOLDSSTOFFER

EGENSKAPER OG VIRKNING

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

ØVRIG MEDISINSK BRUK

TILBEREDELSE OG BRUK

OMTALE AV STANKSOPP
Stanksopp er iøynefallende, men lite appetittlig. Den kan brukes som matsopp, men formen gjør at den mest ble brukt som afrodisiakum.

Folkemedisin
Når stanksoppen kommer til syne, ligner den et hvitt hønseegg, eller et hekseegg som det kalles i folketroen. Hekseegget ble spist, har en nøttelignende smak og ble brukt som afrodisiakum. Ut på sommeren skyter en opptil 20 cm lang stilk til værs, med en olivengrønn, klokkeformet og slimete topp. Fra august og utover stinker det åtsel eller gammel gjødsel fra soppen. Åtselfluer, særlig spyfluer og gullfluer, tiltrekkes av odøren.
Stilken ligner en penis til forveksling, og soppen ble derfor brukt som afrodisiakum.
Den har også vært brukt i salver og pudder mot gikt, reumatisme og epilepsi.
Stanksopp er en illeluktende plageånd, som ikke ønskes velkommen på plenen. Den kan bekjempes i noen grad ved å fjerne hekseeggene før sporene dannes. Stanksopp har et påfallende utseende og lukter ille.

LITTERATUR
– Skard, Olav: Ville vekster, røtter i kulturhistorien. Oslo, Landbruksforlaget, 2003.