URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Strandfuru (Pinus pinaster)

LOKALNAVN
Klyngefuru

VITENSKAPELIG NAVN
Pinus pinaster Aiton

SYNONYMER
Pinus pinaster Soland
Pinus maritima Lam.

Pinus mesogeensis

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
Svensk: Terpentintall , Medelhavstall
Islandsk: Strandfura, Miðjarðarhafsfura
Engelsk: Maritime pine, Cluster pine
Dansk: Strand-Fyr
Tysk: See-Kiefer, Bordeaux-Kiefer, Igel-Kiefer, Stern-Kiefer, Meer-Kiefer, Seestrand-Kiefer, Strand-Kiefer
Spansk: Pino rodeno, Pino marítimo, Pino rubial, Pino negral
Fransk: Pin maritime, Pin des Landes, Pin de Corte, Pin mésogéen
Nederlandsk: Zeeden
Finsk: Rannikkomänty

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Furufamilien (Pinaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Tre i Pinaceae-familien (furufamllien), 15-40 m høyt, med eviggrønne, nåleformede blad. 
Hannblomstene (gule akslignende) og hunnblomstene (furukongler) vokser på samme tre.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Knoppene og harpiksen.

INNHOLDSSTOFFER
TERPENTIN er en fettholdig harpiks som finnes i knoppene og de ytre lagene i barken. Herfra renner en enten naturlig eller ved at man skjærer i treet, og den er dannet av to hovekomponenter:
Eterisk olje (20-30 %), kalt terpentinolje (populært kalt terpentin), rik på pinen, et hydrokarbon som dannes ved destillasjon, og…
Harpiks (70-80 %), kalt kolofonium. HARPIKS er stoffet som blir igjen etter uttrekk av den eteriske oljen. Harpiksen (kolofonium) brukes som plaster, olje og salve, og virker effektivt ved hudlidelser og revmatiske lidelser. Det eldste og mest kjente middelet, er den såkalte Royal salve, som, ifølge Font Quer, er laget med en del kolofonium, en del terpentin, en del voks, en del fett og tre deler olivenolje.

EGENSKAPER OG VIRKNING
TERPENTIN og den eteriske oljen har lindrende, antirevmatisk, betennelsesdempende (antiseptisk), vanndrivende og blodrensende effekt, og motvirker utvikling av nyrestein og nyregrus (1, 2).

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

  • Luftveislidelser. Inhalering (5), ved massasje (4), eller innvortes ved alle typer luftveisplager (bronkitt, astma, osv.), og også forkjølelse, betennelse i neseslimhinnen (rhinitt), bihulebetennelse (sinusitt). Varme bad (3) med knopper fra furu eller terpentinolje virker beroligende ved astma.
  • Betennelsesdempende (avlastende). Utvortes kan den brukes i bad og ved massasje (4, 5), både terpentin og harpiks (kolotonium) gjør huden rød, demper betennelser i det dypereliggende vevet (avlastende egenskaper). De gir gode resultater ved revmatiske smerter, både i ledd og muskler (lumbago, torticollis (skjev halsstilling), nakkesmerter, osv.), men også smerter forårsaket av slag eller forstrekninger/forstuvninger.
  • Styrkende. Terpentin har nylig vist seg å stimulere binyrene, og virker dermed styrkene og oppbyggende på hele kroppen (1, 2).

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Sykdommer i muskel- og skjelettsystemet. Utmattelse og asteni (styrkende behandling). Hudsykdommer.

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

vg01

1. Uttrekk, laget med 20-40 g furuknopper per liter vann. Drikk 3-4 kopper daglig.

vg01
2. Terpentinolje. Ta 3-5 dråper 3-4 ganger daglig.

Utvortes bruk

vg01

3. Bad. Lag et avkok av 500 g knopper og kok i fire liter vann i en halvtime. Sil og bland i badevannet (varmt). Et medisinsk bad kan også lages ved å tilsette 40-50 dråper terpentinolje i badevannet.

vg01

4. Massasje. Fukt et stykke bomullsstolf i terpentin (eller terpentinolje) og masser på brystet til den som lider av bronkitt, til huden får en sunn rødfarge. Den kan også masseres på betente og vonde ledd og muskler.

vg01
5. Dampinhalasion. Tilsett en håndfull knopper (30-50 g), eller noen dråper terpentinolje, i en bolle eller gryte med 1-2 liter vann. Varm opp på elektrisk kokeplate (blandingen blir brennbar, så ikke bruk gasskomfyr), og pust dampen dypt inn.

OMTALE AV STRANDFURU
Lindrende ved bronkitt og revmatisme
Blant de mange kjente furuartene er det bare to som har medisinske egenskaper, strandfuru (Pinus pinaster Aiton), og den vanlige skogsfuru (Pinus sylvestris L).
Strandfuru har større nåler (blader) og større kongler enn skogsfuru. Begge produserer terpentin, men strandfuru produserer større mengder.

Tjære av furu
Svært bra for tørr hud
. Furutjære utvinnes ved tørrdestillasjon av stammen og røttene på ville furutrær. Dette stoffet har en svært kompleks kjemisk sammensetning, hvor hovedvirkestoffene er fenoliske komponenter med lindrende, slimløsende, antiseptiske og spesielt mykgjørende (for huden) egenskaper.
Det kan tas opptil 1 gram furutjære daglig, enten som tabletter eller kapsler. Men den mest brukte behandlingsmåten er utvortes ved hudlidelser: Kronisk betennelse eller degenerasjon i huden som eksem og psoriasis (dermatose), soppinfeksjon (mykose), og lidelser forårsaket av parasitter som skabb (parasittose).
For utvortes bruk finnes furutjære i såpe, shampo og krem.

ADVARSEL
Inhalasjon eller inntak av store doser terpentin eller eterisk olje kan skape irritasjoner i sentralnervesystemet, spesielt hos barn.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.