URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Sukkerrør (Saccharum officinarum)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN

Saccharum officinarum Linné

SYNONYMER

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
Svensk: Sockerrör
Finsk: Sokeriruoko, Jalosokeriruoko
Nederlandsk: Suikerriet
Tysk: Zuckerrohr
Dansk: Almindelig Sukkerrør

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Gressfamilien (Poaceae), tidligere (Gramineae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Plante i søtgressfamilien (Poaceae), ligner vanlige sivrør, med lange stengler (rør) som blir opptil 4 m høye. Stenglene er søte og saftige.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Stammen.

INNHOLDSSTOFFER
Saften fra sukkerrør inneholder 16-20 % sakkarose, et disakkarid med den kjemiske formelen C12H22O11.
De inneholder også en høy andel mineralsalter og vitaminer, hvor det meste blir værende i molassen. Brunt sukker (uraffinert sukker) inneholder litt molasse som gir farge, derfor inneholder det også litt mineralsalter og vitaminer. Men raffinert sukker (hvitt sukker) er ren sakkarose, og inneholder ingen næringsstoffer.

EGENSKAPER OG VIRKNING

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER
Saft av sukkerrør (1) og avkok av sukkerrørene (2), er et bra brystmiddel og er også styrkende og oppkvikkende. Sukkerrør anbefales for mennesker som lider av bronkial katarr, kronisk bronkitt eller astma.

ØVRIG MEDISINSK BRUK

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

vg01

1. Frisk saft, tilberedes ved å presse sukkerrørene.

vg01

2. Avkok, med 250 g renset sukkerrør per liter vann.

OMTALE AV SUKKERRØR
Naturens sukker

Sukkerrør stammer fra Sørøst-Asia. Araberne begynte å dyrke planten i Middelhavslandene, og på 1500-tallet hentet spanjolene og portugiserne den til Amerika. Rørsukker kommer fra denne planten, og også melasse, en sirupaktig masse som blir tilbake etter at sukkerkrystallene er separert fra plantesaften.

GASTRONOMI

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.