URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Sypress (Cupressus sempervirens)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Cupressus sempervirens L.

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Sypressfamilien (Cupressaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Tre i sypressfamilien, eviggrønt, blir 20-25 m høyt. Frukten, kalt sypressnøtt, er polyhedral (mangesidet) og grå-grønn på fargen.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
De grønne fruktene (nøttene) og stammen.

INNHOLDSSTOFFER
I Syptesstreet, i de unge grenene, og spesielt i fruktene, finnes det fra 0,2 til 1,2 % sypress-essens bestående av flere hydrokarboner i tillegg til tanniner, men også flere aromatiske virkestoffer.

EGENSKAPER OG VIRKNING

  • Sterkt venotonisk. Virkningen er like sterk som hos trollhassel, og sypress er en av de mest effektive urtene når det gjelder år bedre blodsirkulasjonen. Bruk av sypress anbefales mot åreknuter, også med sårdannelse og hemorroider. og kan brukes både innvortes (1, 2) og utvortes (3, 5).
  • Strammer opp årene (får blodkarene til å trekke seg sammen). Den anbefales spesielt i forbindelse med menopausen for å stanse uregelmessige blødninger (fra livmoren) som ikke skyldes menstruasjon, men hormonell ubalanse som gjerne opptrer hos kvinner i denne fasen.
    Styrker urinblæren. Øker elastisiteten i urinblæren, og bedrer kontrollen av muskulaturen i det autonome nervesystemet i dette organet. Innvortes bruk (1, 2), eller sittebad (3), anbefales ved ufrivillig vannlating dag eller natt (inkontinens eller enuresis), og ved forstørret prostata.
  • Astringerende (sammentrekkende) på grunn av tannin-innholdet (1). Brukes ved kolitt (tykktarmbetennelse) og diaré.
  • Svettedrivende, urindrivende og febernedsettende. Svært effektiv ved bronkial katarr, bronkitt, forkjølelse og influensa (1, 4).
  • Essensen av sypress har halslindrende, hostestillende og slimløsende egenskaper (2).

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Urinveissykdommer (nyrer og urinblære). Anale og rektale sykdommer. Luftveissykdommer. Sykdommer i de kvinnelige kjønnsorganene.

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

vg01

1. Avkok med 20-30 g malte nøtter (frukter), eller samme mengde malt tre, per liter vann. Kok i 10 minutter og sil av. Drikk en kopp før hvert måltid (3-4 kopper daglig).

vg01
2. Essens. Ta 2-4 kopper tre ganger daglig.

Utvortes bruk

vg01
3. Sittebad. Mot hemorroider med avkok som til innvortes bruk, men med litt høyere konsentrasjon av nøtter (ca. 50 g per liter). Ta tre bad daglig med kaldt vann. Det minsker størrelsen på hemorroidene, og demper også smertene de gir.

vg01
4. Inhalasjoner. De som lider av bronkial katarr, vil ha god hjelp av å inhalere damp fra kokende vann tilsatt noen sypressnøtter eller noen dråper Sypress-essens i vannet.

vg01

5. Kompresser på bena, med samme avkok som til innvortes bruk.

OMTALE AV SYPRESS
Godt for blodsirkulasjonen og urinblæren

Sypress er et hemmelighetsfullt tre.
 Urokkelig og majestetisk står det på mange gravlunder i sydlige strøk, og mens trekronen peker mot himmelen, kaster treet lange skygger over gravstøttene, som om det vil minne menneskene om dødens skjebne som venter på dem. Dette er det treet som best symboliserer døden.
Men for mennesker med luftveis- og sirkulasjonslidelser er sypressen samtidig også et tegn på liv og sunnhet.
I det gamle Grekenland ble syke mennesker sendt til sypress-skogene for å bli friske, ved å inhalere de lindrende essensene. Hippokrates og Galen anbefalte sypress som medisinsk urt. 
Siden den tid har sypressen med god effekt vært brukt som helbredende tre i mer enn 2000 år.
I den mekiskanske staten Oaxaca, eller nærmere bestemt den lille landsbyen Santa Mariá del Tule, finnes den berømte Moctezuma-sypressen, som er 50 m høy og 14 m i diameter og nær beslektet med den vanlige sypressen. Det antas at den er 4000-5000 år gammel.
Aztekerne brukte allerede sypressfruktene (nøttene) for å unngå å bli hvite i håret og for å beholde den opprinnelige hårfargen.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.