URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Tamarind (Tamarindus indica)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN

Tamarindus indica L.

SYNONYMER

Tamarindus occidentalis Gaertn.

Tamarindus officinalis Hook.

Tamarindus umbrosa Salisb.

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
Engelsk: Tamarind
Svensk: Tamarind

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Erteblomstfamilien (Fabaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Eviggrønt tre i erteblomstfamilien (fabaceae), som blir opptil 25 m høyt. Fruktene er 15-20 cm lange belger som inneholder et gult fruktkjøtt som dekker frøene.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Fruktkjøtter og bladene.

INNHOLDSSTOFFER
Fruktkjøttet som dekker tamarindfrøene er rikt på sukker (60-65 %) og organiske syrer (sitron-, eplesyre og vinsyre). Den inneholder også pektin.

EGENSKAPER OG VIRKNING
De medisinske egenskapene i fruktkjøttet er følgende:

  • Mildt avførende på grunn av innholdet av sukker og pektin. Den brukes vanligvis sammen med senna for å forsterke virkningen. Den gir også mykere avføring, uten kolikksmerter (1).
  • Mildt galledannende og galledrivende. Siden den virker avlastende på leveren og styrker galleblærens tømmefunksjon, anbefales den ved lidelser i disse organene (1).
  • Oppkvikkende og styrkende. Den anbefales ved febersykdommer og under hard idrettsutøvelse (1, 2).

Bladene er et godt ormemiddel (dreper parasittiske innvollsormer), og virker også sammentrekkende (astringerende) (2).

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Sykdommer i lever og galleblære. Utmattelse og asteni (styrkende behandling).

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

vg01

1. Fruktkjøtt. 20-40 g oppløst i vann drikkes opptil tre ganger daglig.

vg01

2. Uttrekk med 30 g blad per liter vann. Drikk tre kopper daglig.

OMTALE AV TAMARIND
Oppkvikkende og lett avførende

I de karibiske og sentral-amerikanske landene er det svært vanlig med leskedrikker basert på fruktkjøtt fra tamarind, som smaker både surt og søtt. I tillegg til den gode smaken, har denne planten også flere medisinske egenskaper.

GASTRONOMI

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.