URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Tempeltre (Ginkgo biloba)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN

Ginkgo biloba L.

SYNONYMER
Salisburia adiantifolia Sm.

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Tempeltrefamilien (Ginkgoaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Tre i ginkgoaceae-familien som blir opptil 30 meter høyt. Det har separate hann- og hunntrær, er løvfellende, med tykke, elastiske blader som deles i to lapper når de er unge.
Frukten er et gult bær, som er spiselig når det er modent, men kvalmende når det er overmodent.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Bladene.

INNHOLDSSTOFFER
Bladene inneholder flavonoidglykosider, kversetin, luteolin, katekin, harpiks, eteriske oljer, lipider og noen virkestoffer av den terpene gruppen som finnes i ginkgo: Bilobalid og ginkgolid A, B og C.
Som vanlig i fytoterapien, er urtenes medisinske effekt avhengig av sammensetningen av alle virkestoffene, og kan derfor ikke tilskrives en spesiell komponent.

EGENSKAPER OG VIRKNING
Ginkgo virker på hele sirkulasjonssystemet, og er derfor bra for blodsirkulasjonen i både arterier, kapillarer og vener.

 • Åreutvidende effekt. Ginkgo øker blodsirkulasjonen, fordi den nedsetter overflatespenningen i de små arteriene. Den motvirker også delvis årsaken til arteriosklerose (åreforkalkning).
  Beskytter kapillarene. Den minsker gjennomtrengeligheten i blodkarene og virker dermed mot ødemer (væskeansamling i vevet).
 • Stimulerer venene. Den styrker veggene i venene, og minsker opphopning av blod i dem, så blodet lettere kan bringes tilbake til hjertet.

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER
Kjennetegn:

 • Cerebral blodinsuffisiens (1) (dårlig blodsirkulasjon i hjernen) som viser seg ved blant annet svimmelhet, hodepine, øresus, balansesvikt, hukommelsesproblemer og somnolens (sykelig søvnighet). De som bruker gingko sier at den «klarner hodet».
 • Følger av dårlig blodsirkulasjon i hjernen (1) som trombose (blodpropp), embolisme (tilstopping av årene ved blodpropp), osv. Framskynder rehabilitering etter slaganfall og øker også pasientens bevegelighet.
 • Periferisk arteriopati, som dårlig blodsirkulasjon i bena (1, 2, 3, 4): Ginkgo gjør at pasientene kan gå lengre distanser uten smerter.
 • Angiopati (lidelser i blodkarene) og vasomotoriske forstyrrelser (uregelmessigheter i blodkarenes sammentrekninger) (1, 2, 3, 4); Reynauds syndrom (krampe i blodkarene, som da trekker seg sammen og gir hvite fingre og smerte), svake blodkar, akroparestesi (nummenhet i hender og føtter), frostknuter.
 • Åreknuter i venene, flebitt (årebetennelse), trette ben, hovne ben (1, 2, 3, 4).
  Ved sirkulasjonslidelser i armer og ben anbefales oralt inntak av ginkgo kombinert med utvortes behandling, som omslag, kompresser, hånd- og fotbad.

Ginkgo tåles godt, gir ikke uønskede bivirkninger, og øker heller ikke blodtrykket.

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Sykdommer i venene. Sykdommer i nervesystemet.

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

Utvortes bruk

vg01
1. Uttrekk med 40-60 g blader per liter vann. Drikk 2-3 kopper daglig.

vg01

2. Kompresser med uttrekk som forklart over, men litt mer konsentrert (opptil 100 g per liter), legges på hender eller føtter ved sirkulasjonsproblemer.

vg01
3. Omslag med hakkede blader lagt på problemområdet.

vg01
4. Hånd- og fotbad med uttrekk av opptil 100 g ginkgoblader per liter vann. Legg på lunkne omslag 1-2 ganger daglig. Det beste resultatet får du om du kombinerer oralt inntak med utvortes behandling.

OMTALE AV TEMPELTRE
Hjelper mot dårlig blodsirkulasjon

Datoen er 6. august, 1945. Over alt ligger de nedbrente ruinene av Hiroshima. Den japanske byen er nettopp ødelagt av den første atombomben. I det som tidligere var en park, er en majestetisk ginkgo brent til aske.
Våren 1946, etter ødeleggelsene, og mens byen fortsatt ligger i ruiner, får de overlevende en stor overraskelse: En knopp vokser ut av den forkullede stammen til ginkgotreet. Det gamle treet begyner å vokse igjen og blir et vakkert tre som vi fortsatt kan se midt i det gjenoppbygde Hiroshima.
 Den lange levetiden, og kraften i det asiatiske treet, synes å stemme overens med evnen til å hjelpe mennesker til å møte aldersrelaterte problemer.
I mer enn 4000 år har man i kinesisk medisin brukt omslag med ginkgo på plagsomme frostknuter. De gode egenskapene har vært i fokus i atskillig vitenskapelig forskning, og i dag er den en bestanddel i flere farmasøytiske preparater.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.