URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Tinktur

Tinkturer er oppløsninger i alkohol med høy konsentrasjon av ekstra aktive virkestoffer i planten, spesielt de som lar seg løse i alkohol. Tinkturer lages ved å la godt tørkede, malte planter, for eksempel arnika, ligge i romtemperert alkohol i 2-3 dager, eller opptil 20 dager. Tinkturer brukes helst utvortes. Tas de oralt, bør forsiktighetsreglene alltid følges på grunn av alkoholinnholdet.

Med tinkturer menes alkoholholdige uttrekk av plantedroger. De finfordelte plantedelene overhelles 90% alkohol og skal stå i godt tillukkete flasker beskyttet mot lys ved romtemperatur (15-25’C) i 8 til 20 dager. Flasken skal fylles til en fjerdedel eller tredjedel med plantedeler. Til å tette flaskene bruker vi glasspropper eller cellofanovertrukne korker. Tinkturen som nå inneholder de alkoholløselige aktive stoffene, skilles ikke fra de faste plantedelene, men vi tar de foreskrevne dråpene direkte av flasken.

Alt etter tinkturens art kan voksne personer ta 10 til 20 dråper på en sukkerbit eller i en spiseskje varmt vann. Til barn gis sjelden tinkturer.

Det plantematerialet som blir igjen på flasken etter at tinkturen er brukt opp, kan vi overhelle den samme mengden kokende vann som den alkoholmengden vi anvendte da vi laget tinkturen. Vi får da en sterk te som vi kan drikke i doser av ca. 1/4 dl.

På lignende måte fremstiller vi medisinske viner, men med den forskjellen at vi i steden for alkohol bruker rødvin eller hvitvin til ekstrahering av drogene. Vanligvis tar vi en spiseskje medisinsk vin to til tre ganger før maten.

Medisinske viner, tinkturer og andre alkoholholdige drogeuttrekk brukes nokså sjelden.

SLIK TILBEREDER MAN TINKTURER
Først fortynner man alkohol, 7 deler alkohol til 3 deler vann. (Vodka eller konjakk).
Av denne blandingen bruker man 5 deler til 1 del urtesubstans (generell regel hvor det kan gjøres unntak).
Det beste er å bruke norgesglass eller andre syltetøyglass. Temperaturen skal være 15°- 30°C.
NB! Ikke la det stå i sola, men helst på et mørkt sted.
Etter 1 – 2 uker siler man den ferdige tinkturen gjennom skinkeduk e.l. (Helst ikke metallsil.)
Den ferdige tinkturen kan så oppbevares over lang tid på et mørkt og kjølig sted.
På apoteker og i spesialforretninger får man i dag kjøpt både piller og pulveriserte urter, men jeg er overbevist om at våre norske urter har en langt bedre kvalitet og virkning enn disse importerte plantene.

LITTERATUR
– Johnsen, Bjørn Inge: 50 Norske medisinske planter. Oslo, Themis forlag, 1983.
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.