URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Tranebær (Oxycoccus spp.)

Våre to arter tranebær, stortranebær og småtranebær, er så like at de her blir behandlet under ett.

LOKALNAVN
Gullsmedbær, myrbær, myrkonvall, myrtyt, myrtyttebær, måssbær, naurislebær, nærilbær, tranber, revebær, strangbær, stråbær, tranter, tuebær, tussbær

VITENSKAPELIG NAVN
I Norge finnes det to tranebærarter, Oxycoccus palustris (Tranebær eller Stortranebær) 
og Oxycoccus microcarpus (Småtranebær). I eldre floraer er disse angitt som underarter av arten Tranebær, og har gjerne vært ført til slekta Vaccinium.

TRANEBÆR / STORTRANEBÆR

Oxycoccus palustris Pers.
Synonymer

Oxycoccus quadripetalus Braun-Blanq.
Vaccinium oxycoccos L.

SMÅTRANEBÆR
Oxycoccus microcarpus Turcz. ex Rupr.
Synonymer
Vaccinium oxycoccos ssp. microcarpum (Turcz. ex Rupr.) Hook.

Vaccinium microcarpum (Turcz. ex Rupr.) Schmalh.

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
 TRANEBÆR/STORTRANEBÆR
Svensk: Tranbär
Dansk: Tranebær
Finsk: Karpalo
Norrønt: Tranber
Engelsk: Cranberry
Tysk: Kranichbeere
Nederlandsk: Kranbeere

banner_bg_1

NAVN
Det latinske slektsnavnet Oxycoccus kommer fra kokkos, som betyr bær. Oxycoccos betyr surt bær. 
Artsnavnet til stortranebær, quadripetalus, betyr med fire kronblad. Artsnavnet til småtranebær, microcarpus, betyr småfruktet.
 Hollandske nybyggere i Amerika skal ha gitt bæra navnet cranberry, da de så tranene beite bæra på myrene under parringsleken om våren. Indianerne kalte bæra I-brimi, som betyr bittert bær. Det norske navnet er sannsynligvis påvirket av utenlandsk navnsetting.

FAMILIE
Lyngfamilien (Ericaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Stortranebær kan bli opptil 5 cm høye. Stortranebæra måler 8-10 mm.
Småtranebær opptil 3 cm høye. Småtranebæra måler 5-6 mm.
 De er krypende busker. Greinene er forvedet, flerårige, tynne, slarket og ligger oppå mosen.

UTBREDELSE
Næringsfattige torvmyrer.
Stortranebær er mest vanlig i sør, og de finnes til Finnmark.
Småtranebær vokser mest i høyere strøk og i Nord-Norge.

INNSAMLING
Det skal flere frostnetter til før bæra blir røde, myke og modne i oktober-november.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER

INNHOLDSSTOFFER
I tranebæra er det pektin, sitronsyre, sukker (3-5 %) og mye vitamin C. Benzosyre.

EGENSKAPER OG VIRKNING

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

ØVRIG MEDISINSK BRUK

TILBEREDELSE OG BRUK

OMTALE AV TRANEBÆR
Tranebær har en pikant og utsøkt smak, som langt flere burde vite om. Bærsesongen utvides om vi har sansen for tranebærplukking på seinhøsten.

Folkemedisin
Tranebær er et gammelt middel mot underlivsplager. De renser urinveiene, forebygger og leger blærekatarr og kurerer urinveisinfeksjon. Nyere forskning viser at visse stoffer i tranebæra hindrer bakterier i å etablere seg i urinblæren.
I tranebæra er det pektin, sitronsyre, sukker (3-5 %) og mye vitamin C. Tranebærsaft ble derfor brukt mot forkjølelse, feber, eksem og utslett. Bær ble spist mot skjørbuk, og avkok av planten ble brukt mot kviser.

Annen bruk
Gullsmeder har kokt sølvtøy sammen med tranebær for å fjerne oksidene. Sølvet ble blankt, og tranebær kaltes gullsmedbær.

Blomsterspråket
I blomsterspråket betyr tranebær mot hodepine.

GASTRONOMI
Selv om Elias Aspelin, elev av Carl von Linné, i 1749 skrev at bärene ätas knapt af någon med behag, ty de äro allt för sura, har saften lange tradisjoner i Sverige.
Stortranebær er den viktigste arten. Men små er de.
 Ofte ligger de enkeltvis nede i mosen og må plukkes ett for ett, slik at matauken kan ta noe tid.
Tranebær smaker surt og litt bittert, men har en aroma som langt overgår tyttebær. Liksom tyttebær inneholder tranebær konserveringsmidlet benzosyre. Derfor holder bæra seg godt, også under snødekket fram til våren. Frost gjør at noe av pektinet omdannes til sukker, og bæra blir mykere. Dette kan vi simulere ved å ha dem i en dypfryser.

Hvis vi setter epler til tranebærsaften, får den en mildere smak. Til vilt er rørte tranebær uovertrufne. Syltetøyet setter en spiss på kjøttmåltidet, og tranebærkrem er en frisk dessert. Tranebær er rike på pektin og dermed godt egnet til gelé. Indianerne laget pemmikan av mosede tranebær, tørket kjøtt og dyrefett. Denne sikringskosten hjalp dem gjennom vinteren.
I Finland og Russland laget en tidligere Kwass av bærene, en svakt alkoholholdig drikk. Finnene lager fremdeles Karpi tranebærlikør.
Om våren er tranebær viktig beite for blant annet gjess og traner når de mellomlander på trekket nordover.
I Nord-Amerika dyrkes tranebær som er vesentlig større enn våre, Oxycoccus macrocarpus. Macrocarpus betyr storfruktet. For amerikanerne er Thanksgiving Day og kalkun uten tranebær utenkelig, og bæret er en viktig hagebruksplante.

LITTERATUR
– Skard, Olav: Ville vekster, røtter i kulturhistorien. Oslo, Landbruksforlaget, 2003.