URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Trollhassel (Hamamelis virginiana)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN

Hamamelis virginiana L.

SYNONYMER
Hamamelis macrophylla Pursh.

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Trollhasselfamilien (Hamamelidaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Tre i hamamelis-familien som blir opptil fem meter høyt. Med spredte, ovale blader, og gule blomster med fire tungeformete kronblader.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Bladene og barken.

INNHOLDSSTOFFER
Bladene og barken på dette treet inneholder flere typer tanniner, hvor de mest effektive er hamamelitanniner (garvestoffer) i tillegg til flavonoider og saponiner (en spesiell type glykosider med såpelignende effekt).

EGENSKAPER OG VIRKNING

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

  • Venotonisk. Den trekker sammen veneveggene, aktiviserer blodgjennomstrømningen i venene. Dette er svært bra mot åreknuter, flebitt (årebetennelse), hovne ben, og hemorroider (1, 2).
  • Hemostatisk (stopper blødninger). Den styrker veneveggene og blodkapillarene, med lignende effekt som vitamin P (rutin). Det gis ved klimakteriebesvær og ved metrorrhagia (blødning i livmoren) (1, 2).
  • For huden. Den øker blodgjennomstrømningen i huden og har arr-reduserende og sammentrekkende effekt. Den er fin mot betennelse i huden, eksem, tørr hud og rynker (4). Trollhassel er en ingrediens i mange hudpleieprodukter.
  • Beroligende for øynene. Uttrekk eller destillert vann med trollhassel (farmasøytisk preparat) brukes som øyedråper for å skylle og roe øynene (3). De virker mot konjunktivitt (øyekatarr) forårsaket av støv, røyk, forurensning og irritasjon ved bading i svømmehaller eller saltvann. Disse øyedråpene er også gode for trette øyne som skyldes intens bruk av øynene. for eksempel ved bilkjøring eller arbeid ved datamaskiner (på grunn av skjermene).

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Blodsykdommer. Sykdommer i de kvinnelige kjønnsorganene. Hudsykdommer. Øyesykdommer.

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

Utvortes bruk

vg01

1. Tørt ekstrakt. Den normale dosen er 1-2 g fordelt på tre daglige inntak.

vg01
2. Uttrekk, med 30-40 g blader og/eller bark per liter vann. Drikk to kopper daglig.

vg01

3. Øyeskylling. Bruk samme uttrekk som ved innvortes bruk, men la det koke i noen minutter og filtrer godt så det blir fritt for planterester, eller bruk destillert vann med trollhassel i stedet.

vg01
4. Kompresser med dette uttrekket legges på det aktuelle hudområdet.

OMTALE AV TROLLHASSEL
Styrker venene og gjør huden vakrere

Fruktene på dette treet er små kapsler som ligner hasselnøtter, men de eksploderer med skikkelige smell når de modner. Derfor trodde indianerne i Nord-Amerika at treet var forhekset. I dag er trollhassel en av de mest virkningsfulle urtene man kjenner i kampen mot sirkulasjonslidelser.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.