URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Trygg medisinering

TRYGG BRUK AV MEDISINSKE URTER
Første skritt på veien er en sunn livsstil.

Før du tar i bruk planter eller planteprodukter, enten det er for en kortere periode eller regelmessig (som andre medisiner), må du huske følgende:

vg01
1. Finn årsaken til sykdommen.
Når et ukjent symptom viser seg, bør du først sørge for å få en profesjonell medisinsk diagnose som er vitenskapelig fundert. Først da er det tilrådelig med en behandling basert på medisinske urter, eller annen behandling.

vg01
2. Slutt med en usunn livsstil.
Det første steget på veien mot bedre helse er en sunnere livsstil, og å legge bort dårlige vaner. Slimløsende midler eller planter som forventes å helbrede bronkitt, er nytteløst hvis personen fortsetter å røyke eller puste inn forurenset luft.

vg01
3. Bruk kun godt identifiserte planter.
Det er anbefalt, og også tryggest, å forsikre seg om at plantene er pakket og riktig merket med garanti fra et farmasøytisk laboratorium eller andre profesjonelle.

vg01
4. Unngå selvmedisinering.
Det beste er at plantene er foreskrevet eller anbefalt av lege. Legemiddellovene i de fleste land har lister over planter som kan brukes reseptfritt. I slike tilfeller forutsetter det en ansvarlig selvmedisinering: Bestem hvilke planter som skal tas, men på en ansvarlig måte. Så gjør deg først kjent med plantenes egenskaper og eventuelle forsiktighetsregler.

vg01
5. Vær forsiktig med bruk av planter over lengre perioder av gangen.
Som regel bør ingen planter brukes kontinuerlig i mer enn 2-3 måneder. Skulle det være behov for lengre bruk, bør du gjøre deg kjent med mulige skadelige bivirkninger, og også søke råd hos lege.

vg01
6. Vær forsktig med gravide kvinner og barn.
Som med alle typer medisiner, må en være ekstremt forsiktig med å gi medisinske urter til gravide kvinner og barn.

PRAKTISKE EKSEMPLER

1. Finn årsaken til sykdommen

vg01

John var en robust mann på 55, som aldri hadde vært alvorlig syk. For noen år siden mistet han appetitten, og spesielle matvarer, som kjøtt, gjorde ham kvalm.
Han begynte å medisinere seg selv med planter som naboen anbefalte. Han var overbevist om at de virket effektivt når det gjaldt å få tilbake appetitten. I løpet av de første månedene ble han bedre, men ikke appetitten, selv om han var smertefri, og han gikk ned i vekt. Til slutt oppsøkte han lege.
Endoskopi av magen og tarmen viste at årsaken til appetittmangelen var kreft i magen. Tumoren var for stor til at den kunne opereres.
Dette er et typisk eksempel på magekreft. Hadde John gått til lege med symptomene da han merket dem, kunne sykdomsprognosen vært mye bedre.

2. Unngå usunn livsstil

vg01

Per var lastebilsjåfør, og tilbrakte mange timer bak rattet. Han led av hemorroider som svært ofte utvidet seg og blødde.
Per likte sterk mat med chili og pepper, og han spiste sjelden frukt. Når han spiste kryddret mat, merket han at hemorroidene ble verre Så oppdaget han noen urter som ble anbefalt i en helsekostbutikk. Ved å bruke dem i sittebad, ble han mye bedre. Han fortsatte å spise krydret mat og ta sittebad, men hemorroidene ble verre, og en dag følte han en intens smerte som verken urtene eller andre remedier kunne gjøre noe med.
Legen sendte ham til en kirurg. Diagnosen var trombose eller blodpropp i venen, en svært smertefull komplikasjon ved hemorroider.
Hadde Per hatt et sunnere kosthold, ville ikke hemorroidene blitt verre, og sittebadet med medisinske urter kunne vært nok til å bedre og til og med helbrede plagene hans.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.