URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Tusenfryd (Bellis perennis)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Bellis perennis L.

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN
Denne planten er vakker (Bellis) og hardfør (perennis).

FAMILIE
Kurvplantefamilien (Asteraceae), tidligere [Compositae]

BOTANISK BESKRIVELSE
Urt i kurvplantefamilien (asteraceae), som vanligvis blir 10-15 cm høy, med lange rosettstilte blader nederst på stengelen. Blomstene har gul blomsterknapp og hvite eller rosa kronblader.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Blomstene og bladene.

INNHOLDSSTOFFER
De medisinske virkestoffene er mest konsentrert i bladene, og spesielt i blomsterbladene hos tusenfryd: Saponiner, tanniner, organiske syrer (eplevin-, eddik-, oksalsyre, osv.), rnineralsalter, inulin og eterisk olje.

EGENSKAPER OG VIRKNING
Siden renessansen er mange egenskaper tilskrevet tusenfryd, men på bakgrunn av kjemiske analyser, er de viktigste følgende:

  • Blodrensende, avførende og mildt urindrivende.
  • Svettedrivende, febernedsettende og slimutdrivende.
  • Styrkende og bedrer appetitten.
  • Vulnerær (heler alle typer sår og blåmerker) ved utvortes bruk.

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

  • Feber og infeksjonssykdommer (influensa, bronkitt, katarr, meslinger, skarlagensfeber, kusma, osv.) (1, 2). Den øker utskillelsen av giftstoffer og stoffskifteavfall dannet av infeksjonen (gjennom nyrer og svette), og styrker også kroppen og reduserer rekonvalesenstiden. I tillegg virker den febernedsettende og slimutdrivende. Ved høy feber, anbefaler vi å legge kompress på pannen med avkok av blomster og/ eller blader (3) i tillegg til å drikke det.
  • Skader, blåmerker, forstuinger, furunkler, åpne sår og alle skader på hud eller bløtdeler hvor man trenger betennelseslindrende og sårhelende behandling (3).

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Magesykdommer. Sykdommer i muskel- og skjelettsystemet. Hudsykdommer.

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

Utvortes bruk

vg01

1. Som salat, spesielt rå i salater og andre retter.

vg01

2. Uttrekk med en stor spiseskje blomster og/eller blader per kopp vann. Drikk 2-3 kopper daglig.

vg01

3. Kompresser fuktet med avkok av 50-60 g blomster og/eller blader per liter vann. Kokes i 2 minutter og trekkes i 15 minutter før det siles. Legg kompressen på det vonde hudområdet og skift hver time.

OMTALE AV TUSENFRYD
Styrkende og blodrensende ved infeksjonssykdommer

Elsker, elsker ikke… Hvem har vel ikke plukket tusenfryd og håpet at kronbladene ville gi svar?
Denne planten er vakker (Bellis) og hardfør (perennis), og tøffere og mer robust enn de fleste planter. I kulde og regn, og også når det snør, bøyer den seg og lukker blomstene. Når solen skinner igjen, åpner den seg, priser solen og vender seg i samme retning som solen står på himmelen. Tusenfryd er en slags prestekrage, bare mindre.
Hvem kunne tro at denne beskjedne urten skapte furore i den tyske regjeringen? På slutten av 1700-tallet krevde tyske statsmenn at den ble utryddet fordi den virket abortfremkallende.
 Denne virkningen er aldri bevist.

GASTRONOMI
Om våren spiser vi gjerne smakfulle salater av viltvoksende urter som virker både blodrensende og styrkende. De litt søte bladene hos tusenfryd, er perfekt sammen med engsyre (bitter), og løvetann (bitter). En vakker symfoni av naturlige smaker! Neste gang du ferdes i naturen om våren, kan du glede deg over å tilberede en smakfull salat av ville urter à la carte.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.