URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Ullborre (Arctium tomentosum)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Arctium tomentosum Mill.

SYNONYMER
Lappa tometosa Lam.

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Kurvplantefamilien (Asteraceae), tidligere [Compositae]

BOTANISK BESKRIVELSE
Denne toårige planten som tilhører kurvblomstfamilien (Asteraceae) overvintrer med en opptil 30 cm lang, spoleformet og forgrenet rot som har en skarp lukt. De langskaftete, avlange og eggformete jordbladene danner en rosett. Den mer eller mindre hårkledte stengelen blir 50-200 cm høy. Stengelbladene sitter spredt. De for det meste rødfiolette blomsterkurvene og begerbladene har krokformete tagger som lett lester seg på klær, dyrepels o.l. Frukten er en avlang nøtt.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid juli-september.

UTBREDELSE
Ved veier, gjerder, elve- og bekkekanter, grustak og i kratt hovedsakelig i nærheten av bebyggelse. Fra Hole i Buskerud og enkelte steder langs kysten nord til Buvik.

INNSAMLING
Røttene, urten, bladene og fruktene samles inn. Man samler røttene til toårige planter (de eldre er forvedete) om våren eller høsten da de er på det saftigste. Urt, blader og blomster tørkes ved normal temperatur, røttene må derimot oppvarmes til 35’C. Svartenete røtter er verdiløse. Drogene må vernes mot lys og fuktighet og oppbevares i tette krukker.

DROGER
Radix, Herba, Folia, Fructus Bardanae, borrerot, -urt, -blad og -frukter. Drogene har en svak duft. Smaken er slimaktig, til å begynne med søtlig, men senere bitter.

VIRKESTOFFER
Slim, inulin, garvestoffer, bitterstoffer, i roten noen eteriske oljer, i fruktene også fete oljer og andre stoffer.

OMTALE AV ULLBORRE

Bruk
Borredroger regnes som stoffskiftestimulerende. Ullborredroger er også blitt brukt som blodrensende middel ved kløende, væskende og avskallende hudutslett og ved fordøyelsesbesvær. Fra roten får man dessuten fibermateriale (cellestoff), og planten kan brukes som suppe krydder eller grønnsak. Borreolje, som er et oljeholdig ekstrakt fra roten, er blitt brukt for å stimulere hårveksten.

Andre opplysninger
Drogene fra storborre (Arctium lappa L.) og småborre (Arctium minus (Hill) Bernh.) er likeverdige. Eldre røtter, hvis snittflater blir farget når de tilsettes en dråpe jodoppløsning, er ubrukelige. Av og til forveksler amatører borreblader og de store, hjerteformede bladene til legepestrot (se under “Andre opplysninger” i beskrivelsen av hestehov (Tussilago farfara L.).

LITTERATUR
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.