URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Valnøtt (Juglans regia)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Juglans regia L.

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Valnøttfamilien (Juglandaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Tre i valnøttfamilien (juglandaceae) blir opptil 30 m høyt, som med grålig bark og lange småblad. Det har to typer blomster, hann- og hunnblomster.
 Hver frukt inneholder en stein (valnøtten).

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Bladene og frukten.

INNHOLDSSTOFFER
Både bladene og det grønne laget på nøttene inneholder høye mengder tanniner av de galliske (gallussyre) og katekine typene (9-11 %), som gir valnøttene den sterkt sammentrekkende egenskapen. De inneholder også kinonderivater (K-vitamin), hvor det viktigste er juglon, et bitterstoff som sammen med C-vitamin og organiske syrer virker bakteriedrepende (antiseptisk), sårhelende, styrkende, som ormemiddel og senker fettinnholdet i blodet (hypoglykemisk).

EGENSKAPER OG VIRKNING

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

  • Fordøyelsesbesvær. Den kraftige sammentrekkende egenskapen gjør valnøttblader og det grønne skallet på valnøttene til et godt middel mot alle typer diaré, mage-tarmkatarr (gastroenteritt), tykktarmbetennelse (kolitt), gjæring i tarmen og tarmgass (1). Den styrkende effekten på fordøyelsesorganene viser seg ved økt appetitt, raskere passasje av mat gjennom magen, og ved sekresjon av galle- og bukspyttkjertelsaft. Mennesker som lider av fordøyelsesbesvaer (dyspepsi), appetittmangel, samt rekonvalesenter, vil merke bedring ved bruk av valnøtter.
  • Gynekologiske plager. Utflod, betennelse i livmorhalsen (cervicitt) og sår på livmorhalsen er lidelser hvor valnøttpreparater er betydningsfulle medikamenter. Den betennelsesdempende og bakteriedrepende virkningen er svært effektiv som vaginalskylling (3).
    Men husk! Før du begynner å behandle slike kvinnesykdommer, må du oppsøke lege eller gynekolog, slik at det kan utelukkes at lidelsene skyldes ondartede kreftsvulster. Vaginaskylling må aldri foretas under graviditet. For best mulig effekt, anbefaler vi å drikke uttrekk (1), og også vaginalskylling.
  • Urinrørsbetennelse (uretritt) og blærebetennelse (cystitt): Bruk avkok av blad og/eller grønt skall (3) til sittebad. Dette vil lindre følelsen av kløe og irritasjon ved urinering, og dempe betennelse i urinveienes slimhinner.
  • Lidelser i hud og slimhinner. Avkok av valnøttblader og grønt skall er godt for huden når det er behov for en sammentrekkende sårbehandling og en betennelsesdempende virkning: Eksem, brennkopper, infeksjon/betennelse i hårsekken, ringorm og større og mindre sår som ikke vil gro. Fostknuter, betente mandler, katarr i svelget, øyekatarr og hemorroider er noen av flere lidelser hvor slikt avkok kan være en god hjelp (3).
  • Tarmparasitter. Som ormemiddel virker grønt skall sterkere enn blader (2).
  • Diabetes. Både bladene og det grønne skallet på valnøttene har vist seg å gi en mildt hypoglykemisk effekt (senker blodsukkernivået i blodet) (1). Selv om disse stoffene alene ikke kan kurere diabetes, kan de være et nyttig supplement til andre tilmålte dietter, siden de muliggjør en senkning i dosen av antidiabetiske medisiner.

Frøene i frukten, det vil si valnøttene, inneholder 15 % proteiner, med høy biologisk verdi, 60 % fett som består av linol og linolensyrer, samt viktige mengder kalsium, fosfor og vitamin A, B1, B2 og B6. Tygges de godt. blir de et svært næringsrikt måltid. ideelt for idrettsutøvere, studenter og ungdommer. De anbefales til mennesker som lider av tretthet, utmattelse eller nervøst betingede problemer. Undersøkelser har vist at regelmessig inntak av valnøtter senker kolesterolnivået i blodet.

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Sykdommer i de kvinnelige kjønnsorganene. Hudsykdommer. Stoffskiftesykdommer. Utmattelse og asteni (styrkende behandling).

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

Utvortes bruk

vg01
1. Uttrekk med 10-20 g blad og/eller skall av den grønne frukten per liter vann. Drikk 3-4 kopper daglig. Dette uttrekket må ikke tas sammen med andre urter eller farmasøytiske preparater som inneholder jernsalter, gelatin, slimstoff eller alkaloider som kan nøytralisere effekten. Ta den alene, eventuelt søtet med honning.

vg01
2. Avkok med 20 g skall av den grønne frukten per liter vann. Som ormemiddel drikkes to kopper daglig.

vg01
3. Avkok laget med 100 g blad og/eller skall av den grønne frukten per liter vann, kokes i 15 minutter. Brukes som vaginalskylling, øyebad ved øyekatarr (konjunktivitt), sittebad (hemorroider), som hudkompresser eller til hudvask, eller som gurglevann ved betennelse i svelget (faryngitt). Det anbefales 2-3 behandlinger daglig.

OMTALE AV VALNØTT
Demper betennelse i hud og slimhinner

Siden 1700-tallet har medisin- og ernæringsforskning vist at bladene fra valnøtt-treet, og også valnøttene, har mange legende egenskaper. I dag vet vi at valnøtter har høy næringsverdi, med like høyt innhold av proteiner som kjøtt, og overlegne når det gjelder kvaliteten på fett og innholdet av vitaminer og mineraler.

Valnøtter og kolesterol
4. mars 1993 publiserte det prestisjetunge medisinske magasinet «New England Journal of Medicine» forsøksresultater utført av dr. Joan Sabaté ved School of Public Health ved Loma Linda University (USA), hvor han påviste at regelmessig inntak av valnøtter kan redusere kolesterolnivået i blodet. Så dietter mot kolesterol, som forbød inntak av valnøtter og tørkede frukter, viste seg å være feilaktig.
 Selv om valnøtter inneholder 60 % fett, består disse fettstoffene vesentlig av flerumettede fettsyrer (spesielt linol og linolensyrer), og i et forhold som er syv ganger høyere enn hos mettede fettsyrer. 
Nyere forskning viser at flerumettede fettsyrer, som hovedsakelig finnes i vegetabilske produkter, hemmer kolesterolproduksjonen.
Det vil si at valnøtter og andre tørkede frukter ikke øker kolesterolet slik man trodde, men tvert imot hemmer kolesterolproduksjonen.

GASTRONOMI

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.