URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Våradonis (Adonis vernalis)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Adonis vernalis L.

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Soleiefamilien (Ranunculaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Flerårig urt som tilhører soleiefamilien (Ranunculaceae). Rotstokken er kraftig og svartbrun. Stengelen er opprett, 10-15 cm høy. Bladene er mangeflikete med smale, jevnbrede spisser. Blomstene er store og klart gule. Frukten er en mykhåret, liten nott med krokformet spiss.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid mai – juni.

UTBREDELSE
Sjelden, på tørre, solrike bakker først og fremst på kalkholdig grunn på Øland og Gotland. Ikke i Norge. Fredet i Sverige.

DYRKING
Våradonis trives best på tørre, kalkholdige jorder med porøst jordsmonn på steder med mye solskinn og i tørre områder. Planten spres ved frø eller deling. Frøene må ikke tildekkes av jord etter såingen. De gror svært langsomt. Dyrkingen byr ikke på andre problemer. Aller best er det om formeringen kan foregå på voksestedet.

INNSAMLING
Det blomstrende skuddet bortsett fra den bladløse, nedre del av stengelen samles inn. Det innsamlete materialet må holdes strengt adskilt fra annet plantemateriale under tørkingen på grunn av giftigheten. Materialet skal bres ut i et tynt lag og tørkes raskt ved 50-60’C. Under tørkingen bør man vende plantedelene varsomt flere ganger. Drogen oppbevares i krukker med tett lokk slik at den beskyttes mot lys og fuktighet.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Herba Adonidis vernalis, våradonisurt. Drogen mangler lukt. Som virksomt legemiddel må den oppbevares på et trygt sted.

VIRKESTOFFER
Adonisplanten inneholder, bortsett fra flere andre stoffer en rekke svært giftige, hjertestimulerende glykosider som adonisid, adonivernosid og adonitoksin. Blomstene inneholder et flavonfargestoff.

EGENSKAPER & VIRKNING
Drogen anvendes til fremstilling av hjertestimulerende preparater som bare kan fåes mot resept. Den brukes til og med som et antiepileptisk middel (mot epilepsi eller fallesyke). I den senere tid har man prøvd dets virkning mot revmatisme.

OMTALE AV VÅRADONIS
Andre opplysninger
Den nærstående arten “Jomfruen i det grønne” (Nigella damascena) brukes i en fruktdroge som virker urin-‚ galle-‚ og gassdrivende, dessuten som ormemiddel.

ADVARSEL
Våradonis er en giftig plante.

LITTERATUR
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.