URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Varme omslag

Urteomslag og urteinnpakninger hører til noen av de eldste behandlingsmetodene i folkemedisinen. Vi skiller mellom våte og tørre, varme og kalde omslag og innpakninger.

Varme eller lunkne omslag og innpakninger er blitt brukt for å lindre krampe og i sykdomstilfelle der forløpet skal påskyndes.

Varme omslag brukes på samme måten som kompresser, men væsken bør være så varm som huden kan tåle. Bruk to ekstra stykker gas eller flanell i tillegg til det som bløtes idet medisinske uttrekket eller avkoket: Et tørt under for å beskytte huden, og et over for å holde på varmen.

Omslag eller kompresser legges over de stedene der det gjør vondt (panne-, hjertekompresser). De består av en duk som er sammenlagt flere ganger, og som er gjennomtrukket med et drogeavkok. Etter oppvridning bindes den om med en tørr flanells- eller ullduk.

Varme omslag brukes vanligvis ved luftveissykdommer (katarr og bronkitt), betennelse i hals- og luftrør (trakea), kramper (i nyrer, lever og tarmer) og isjias. I disse tilfellene brukes de sammen med urteteer som drikkes og forsterker virkningen.

1. Tilbered 1-2 liter uttrekk eller avkok av planten. Det er vanligvis bedre at det er litt mer konsentrert enn vanlig (50-100 g per liter vann). 5-10 dråper eterisk olje av planten kan også tilsettes i 1-2 liter varmt vann.

2. Dypp et håndkle eller et bomullsstoff i vannet når det er varmt (foto 1).

3. Vri håndkleet og legg det på det aktuelle området, men beskytt huden med et annet tørt klede (foto 2).

4. Dekk disse to lagene med et pledd eller ullteppe for å holde på varmen. Ull holder bedre på varmen, selv når den er våt (foto 3). Pass på at personen ikke brenner seg.

5. Etter tre minutter, når håndkleet begynner å avkjøles, dypper du det i det varme vannet igjen.

6. Omslag bør ligge på i 15-20 minutter. Til slutt frotteres det aktuelle området med kaldt vann.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.