URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Vintersar (Satureja montana)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN

Satureja montana L., 1753

SYNONYMER

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
Dansk: Vinter-Sar

Tysk: Winter-Bohnenkraut, Berg-Bohnenkraut
Spansk: Ajedrea
Finsk: Talvikynteli

Russisk: Чабер горный

Svensk: Vinterkyndel

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Leppeblomstfamilien (Lamiaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Busk i leppeblomstfamilien som blir 25-30 cm høy. Vintersar legges alltid merke til på grunn av aromaen. Den har fine, små og spisse blader med små hull, hvor kjertlene som produserer den eteriske oljen sitter. Blomstene er små, rosa eller hvite, og er delt i to lepper.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Bladene, blomstene og stenglene.

INNHOLDSSTOFFER
Vintersar inneholder opptil 1% eterisk olje rik på karvakrol og cymol. Oljen inneholder også tanniner og polyfenoler.

EGENSKAPER OG VIRKNING
Oljen virker generelt stimulerende, karminativt (mot luft i tarmen), krampeløsende, som ormemiddel, urindrivende og hostestillende.

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER
Urten stimulerer også appetitten og fordøyelsen. Dessuten er de karminative virkninger (mot luft i magen og tarmen) interessante. Ifølge Font Quer, en kjent spansk farmasøyt og botaniker, «eliminerer vintersar luft i magen og tarmen.» Det finnes ikke noe bedre krydder til matretter. I tillegg virker den avslappende på musklene i tarmen (antispasmodisk), og derfor er den effektiv ved kramper i bukhulen og ved diaré (1, 2). Den anbefales til mennesker som lider av magekatarr (gastritt), og og har også god effekt som ormemiddel.

  • For nervesystemet er den mildt styrkende, derfor anbefales den ved kronisk tretthet, slapphet, lavt blodtrykk og kraftløshet (asteni) (1, 2).
    Vintersar bør selvsagt brukes sammen med medikamenter som gjelder innenfor rammen av styrkende behandling.
  • Som afrodisiakum er ikke virkningen overveldende og sterk, men svak og med langsom utvikling (1, 2). Ønskes en sterkere effekt, bør vintersar kombineres med andre urter.
  • Den er mildt urindrivende og blodrensende og anbefales derfor til mennesker som lider av overvekt, leddbetennelse (artritt) og gikt (1, 2).
  • Den har lindrende og slimløsende virkning på grunn av innholdet av eteriske oljer. Vintesar er derfor fin ved akutt og kronisk bronkitt og astma (1, 2).

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Magesykdommer. Luftveissykdommer. Sykdommer i de mannlige kjønnsorganene.

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

vg01
1. Uttrekk med 20 g urt per liter vann. Drikk 3-4 kopper daglig.

vg01

2. Eterisk olje. Anbefalt dose er 3-5 dråper etter hvert måltid.

OMTALE AV VINTERSAR
Mot luft i mage og tarm, styrkende og som afrodisiakum

Vintersar er en virkelig sensuell urt, noe den sterke aromaen også kan tyde på. Derfor er det heller ikke rart at fortreffeligheten som krydder og afrodisiakum har vært kjent i lange tider. Det sies at grekerne dediserte urten til guden Dionysus, av romerne kalt Bacchus, og feiret ham med mange storslagne orgier. Vintersar er fordøyelsesfremmende og virker generelt vitaliserende.
I middelalderen fikk ikke munkene dyrke urten i hagene sine.
I middelhavsområdene, spesielt i Andalusia, er det vanlig å servere oliven smakssatt med vintersar.

Sommersar
Det er mange sar-typer, og alle er like når det gjelder bruk og egenskaper. En av dem er sommersar (Satureja hortensis L.), som også kalles oregano og merian.
I tillegg til de medisinske egenskapene, dyrkes sommersar på grunn av bladene, som brukes som krydder. Den eteriske oljen er også et verdifullt krydder.

Hvit sar (Satureja fruticosa Béguinot) vokser i Catalonia (Spania). I de spanske områdene ved Middelhavet vil du finne fin eller liten sar, (Satureja obovata Lagasca).

GASTRONOMI

Smakstilsetning i gryter
I gryter kan sar brukes både frisk og tørket, og også malt på pepperkvern. Den eteriske oljen er også brukt som krydder.
Som smakstilsetning til rå oliven. Denne oppskriften har lange tradisjoner i byene i Sør-Spania. Oliven legges i vann i noen dager.
Skift vann til det er klart og olivenene har mistet den bitre smaken. Legg dem så i vann og tilsett sar (en håndfull per liter), salt, hvitløk og appelsinskall (hvis det er svarte oliven), eller sitronskall (hvis det er grønne oliven). Garantert god smak.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.