URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Vorteflik (Mastocarpus stellatus)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN

Mastocarpus stellatus (Stackhouse) Guiry


SYNONYMER
Gigartina stellata (Stackh.) Batters

Gigartina mamillosa (Gooden. et Woodw.) J. Agardh

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
Engelsk: Carragheen, False Irish moss
Tysk: Kraussterntang, Nadeltang
Spansk: Carragheen, Falso musgo de Irlanda

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Phyllophoraceae

BOTANISK BESKRIVELSE
Dette er en rødalge (rodophyta) i Phyllophoraceae-familien, som blir 5-15 cm lang. 
Fargen varierer fra rød til oker når den er frisk og hvit når den er tørr. Vorteflik ligner krusflik og brukes i agarproduksjonen.

Rødalger er små tarearter. De fleste er ikke mer enn 15 cm lange. Rødalgene kjennetegnes ved at de inneholder det røde pigmentet fykoerythrin.

UTBREDELSE
Langs kysten fra et stykke inn i Skagerrak og til Finnmark.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER

Hele algen (thallus).

INNHOLDSSTOFFER

EGENSKAPER OG VIRKNING

Det viktigste aktive virkestoffet er slimstoffet, som gjør at vorteflik er mykgjørende, slimløsende og slimutdrivende.

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER
Siden denne algen er slimløsende, hostestillende og betennelsesdempende i luftveiene, anbefales den brukt ved bronkitt og katarr. Den er også effektiv mot magekatarr (gastritt) og tarmlidelser som tykktarmbetennelse (kolitt) eller kronisk forstoppelse (1). Krusflik er mye brukt i matvareindustrien på grunn av stivelsesegenskapene.

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Magesykdommer. Tarmsykdommer.

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

vg01
1. Avkok med 10 g mose per liter vann kokes i fem minutter. Drikk 2-3 kopper daglig.

OMTALE AV VORTEFLIK
Svært mykgjørende. Den nærstående rødalgearten KRUSFLIK brukes på samme måte som vorteflik, og det skilles vanligvis ikke mellom disse to artene når de samles for utvinning av karragenan.

I sagatiden var rødalgene lovbeskyttet som matressurs, og siden har de gått inn i det nordiske kostholdet.

GASTRONOMI
I celleveggene hos rødalgene er det agar og karragen. Disse likner pektin og har gelatinaktige egeneskaper.
 Agar og karragen i rødalgene gjør at de i dag er blitt viktige som fortykningsmidler og stabilisatorer i næringsmidler, kosmetikk og medisin. Et svært viktig brukområde er i medisin, der mikroorganismer blir undersøkt på agarsubstrat fra rødalger.

LITTERATUR
– Skard, Olav: Ville vekster, røtter i kulturhistorien. Oslo, Landbruksforlaget, 2003.
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.